.:: STORIJA SELA VITEZEVA ::.

Sematski prikaz mape Branicevskog Subasulika (1467.)

Klikni na slici da bi video postojeca naselja tog doba.

 

 

 

 

Brzina ovtavanja velike slike:
56kbs - 82,26s

Selo Vitezevo nalazi se sa desne strane reke Velike Morave, istocno od Svilajnackog Druma, pedesetak kilometara juzno od Pozarevca.

Citava Pozarevacka Morava obiluje temeljima i rusevinama sa rimskim ciglama, sto svedoci da je bila naseljena za vreme Rimljana.Jedno od najvecih naselja na celoj severnoj polovini Balkanskog poluostrva, bio je Viminacijum, kod danasnjeg Kostolca. Po tragovima starih naselja vidi se da je ova oblast bila gusce naseljena, i zemljiste bolje obradjeno pod Rimljanima, no docnije, pod Vizantijom i pod srpskom Nemanjicskom drzavom, kao i pod Turcima.

Mnoga naselja ovog kraja, medju kojima i Vitezevo, postojala su mnogo ranije, ali se prvi put pominju tek u vreme kneza Lazara (Mosti kneza Lazara nalaze se u manastiru Ravanici, 50km juzno od Vitezava, a njegovog sina despota Stefana  nalaze se u manastiru koporinu, 20km zapadno od Vitezeva).

Samo ime Vitezevo, nastalo je od reci “Vitez”, ukazuje da je selo postojalo jos u srednjem veku.

Nakon Kosovske Bitke, stanovnistvo se iz juznih oblasti pocelo seliti na sever,  vecinom silazeci niz Moravu, pa je za vreme despota Djurdja, ova oblast bila gusce naseljena nego za vreme kneza Lazara.

Posle propasti despotovine u XV veku, nastaju sve cesce i jace seobe stanovnistva sa juga na sever. Stanovnistvo se ne zaustavlja u ovoj oblasti, vec prelazi Dunav i naseljava se po Bantu, a sa njima i stanovnistvo Pozarevacke Morave, tako da je ovaj kraj za vreme turske vlade cesto ostajao pust i bez naselja.

Sa patrijarhom Arsenijem Carnojevicem, koji je 1689. godine bavio u Pozarevcu, i veliki deo naroda iz nase oblasti presao je u Austro-Ugarsku.

Za vreme austrijske okupacije Srbije (1717-1739) godine, kompozicija stanovnistva Pozarevacke Morave, bila priblizno ista kao danas.

Posle austrijske okupacije, za turske vlade, prilike su bile sredjene, tako da se ovaj kraj sve vise naseljavao, a naselja umnozavala (Od svih 14 nahija Beogradskog pasaluka, Pozarevacka nahija je imala najvise sela194), sa izuzetkom za vreme Vocine krajne.

Kapetan Koca je 1788 god. Osvojio Pozarevac, i potisnuo Turke cak u Nis, a kada se austrijska vojska pocela povlaciti, narod je na silu preseljavan u Banat. Posle Vocine krajne neke su se izbeglice vratila iz Banata na svoja ognjista.

Posle Prvog Ustanka, Pozarevacka Morava dobla je veliki broj doseljenika iz juznih krajeva, a posle Hajduk Veljkove pogibije deseljavaju se mnoge vlaske porodice iz Krajine i Crne Reke, nastanivsi se na praznim prostorima, osnivajuci ili nova naselja na mestu nekadasnjih cije su ime premili, ili su se naseljavali u pojedina sela koja su imala dovoljno zemlje za nove doseljenike.

Selo Vitezevo, obnovljeno je u drugoj polovini XVIII stoleca, povratkom stanovnistva iz Erdelja, zatim doseljavanjem iz mlavskog i timockog sreza.

Selo je na obema stranama potoka Vicega koji se vise sela uliva u Beljevu.

Izvori su: Picanovicki Kladenac i Cikanovicka Cesma.

Delovi su Hatara: Dobrilovac, Bunjacko Polje, Bunjak, Bela Voda, Repusinsko Polje, Repusine, Konjusica (gde se Nalaze tragovi starog naselja), Krusar, Obrster (Gde se nalaze tragovi starog naselja), Zli Potok, Leskovo, Kornjet (Drenjar), Beljevo, Jelenjak, Klin Potok, Selsko Polje, Starcevo Polje i Stupiunsko Polje.

Selo se deli na donju malu (gde su kuce najzbijenije), Krusar (Odvojn od sela), Oderkovicku, Cikanovicku i Pusnjacku malu.U selu ima oko 282 kuce a 17 rodova.

U Beloj Vodi nalaze se razni novci, velike opeke, velike mamuze, razne zemljane rbine, veliki bronzani lucevi, handzari i dr.Tragovi od starog naselja nadjeni su u Obrsteru i Konjusici. Na danasnjem mestu je selo od pre 200 godina. Pre toga je bilo u Jelenjaku (u repusini) i zvalo se Jelenjak. Ovamo su se pomestili zato sto su kusiljevcani hteli da im zauzmz ceo prostro na kome je danasnje selo. I danas u Jelenjaku ima vocnjaka, koje su podignute dok je tamo bilo naselje.